Ravintoloita opastetaan rasvan käsittelyyn uuden ohjeen avulla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on julkaissut yhteistyössä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja Vesilaitosyhdistyksen kanssa rasvaohjeen ravintoloille, joka jaetaan lähiaikoina noin 1700 pääkaupunkiseudun ravintolaan Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla.
Pääkaupunkiseudun viemäriputkistoissa esiintyy usein rasvatukoksia, jotka estävät viemäreiden normaalin toiminnan. Viemäreihin päätyy rasvaa useista eri lähteistä: ravintoloista, elintarviketeollisuudesta, leipomoista ja kotitalouksista. Kun rasvaa käytetään paljon esimerkiksi ravintolassa, on se poistettava jätevedestä rasvanerottimen avulla.
– Toivottavasti tekemämme ohje auttaa ravintoloitsijoita käsittelemään rasvan oikein, sanoo valvontainsinööri Heli LindbergHSY:stä.
Ravintolayrittäjä vastaa periaatteessa siitä, että rasvaa ei hänen keittiöstään joudu viemäriin.
– Yhteistyössä on kuitenkin monta eri tahoa, joiden vastuut voivat jakautua eri tavoin, toteaa lakimies Tiina Vyyryläinen ravintoloita edustavasta MaRa ry:stä.
Myös kiinteistöyhtiö voi olla vastuussa rasvanerottelulaitteiston huollosta tai toiminnasta. Vuokratiloissa toimivissa yrityksissä asiasta sovitaan usein vuokrasopimuksessa. Tärkeää onkin selvittää vastuut eri osapuolten välillä ja sopia hyvissä ajoin myös käytännön seikoista.
– On ravintolan etu, että viemärit toimivat eikä keittiön toimintaan tule keskeytyksiä, muistuttaa Tiina Vyyryläinen.
– Pahimmassa tapauksessa koko liiketoiminta voi keskeytyä tukoksen ja mahdollisen viemäriremontin ajaksi.
Rasvat aiheuttavat ongelmia viemäriverkostoissa ympäri Suomea. Siksi HSY:n esitteestä muokataan valtakunnallinen esite, joka on kaikkien Vesilaitosyhdistyksessä jäseninä olevien vesihuoltolaitosten käytettävissä.

Lähde: HSY.fi Helsingin seudun ympäristöpalvelut