Hyväksi tavaksi osa 6. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Juhlien suunnittelu on aina aikamoista arpapeliä. Moni asia voi mennä pieleen. Paisti voi palaa pohjaan, vieraat osoittautua tuppisuisiksi tai isäntäväki itse epäonnistua yrityksissään hauskuuttaa vieraitaan.

Etukäteen on kuitenkin turha hermoilla. Liialla jännittämisellä ja yli- yrittämisellä on monet mukaviksi tarkoitetut juhlat pilattu. Kukaan ei ole erehtymätön, virheitä sattuu jokaiselle; niihin on vain opittava suhtautumaan oikealla tavalla, suurentelematta ja mieluiten huumoria apuna käyttäen. Jos isäntäväki on vapautunut ja iloinen ja vieraat tuntevat olevansa todella tervetulleita, pohjaan palanut paistikin menettää merkityksensä.

Vaikka kaikkien asioiden onnistumista ei voikaan varmistaa etukäteen, valtaosa juhliin liittyvistä yksityiskohdista on sellaisia, että ne ehdottomasti onnistuvat sitä paremmin, mitä huolellisemmin ne on suunniteltu.

 

Hyvissä ajoin ennen juhlaa.

 • On selvitettävä kolme käytännön kysymystä:
 1. Milloin juhlat järjestetään?
 2. Keitä kutsutaan vieraiksi?
 3. Kuinka paljon juhlat saavat tulla maksamaan?
 • Kun nämä kolme perusasiaa, juhlien ajankohta, vieraiden määrä ja käytettävissä oleva juhlabudjetin väljyys, on selvitetty, päätetään, mitä vieraille tarjotaan; lounas, päivällinen, seisova voileipäpöytä, vaiko vain kakkukahvit. Mietitään myös valmiiksi menettelytavat;  valmistetaanko kaikki itse, ostetaanko valmiina vai tilataanko pitopalvelusta.
 • Otetaan selvää, joudutaanko jotakin perustarvikkeita hankkimaan tai lainaamaan juhlia varten. Riittävätkö lasit, lautaset, kupit, lusikat, haarukat, veitset, tarjoiluvadit ja tarjottimet? Onko kukkamaljakoita, kynttilänjalkoja ja tuhkakuppeja tarpeeksi? Riittävätkö istuimet? Entä vaateripustimet?
 • Arvioidaan, tarvitaanko lisätyövoimaa keittiön puolelle tai tarjoilijoiksi vai selvitäänkö omin avuin.
 • Suunnitellaan, miten tehtävät jaetaan ennen juhlia, niiden aikana ja jälkeen. Kuka huolehtii rutiinitehtävistä, keittiötöistä, kattamisesta, tarjoilemisesta? Kenelle uskotaan erikoistehtävät: vieraiden vastaanotto eteisessä, kukkien ja lahjojen vastaanotto, kynttilöiden sytyttäminen, juhlamenojen ohjaajana olo, lastenkaitsijana toimiminen.
 • Suunnitellaan, kuinka koti tai juhlatila koristellaan.
 • Kaavaillaan, minkälainen ohjelma  olisi paikallaan ja ketkä sitä esittävät; tehdään myös asianmukaiset varaukset hyvissä ajoin.
 • Mietitään millä tavoin ja milloin lähetetään vieraille kutsut.

 

Kun kutsut.

 • Pieniin perhejuhliin voi kutsun esittää puhelimitse. Kutsuttavien menneisyydestä riippuu,  miten paljon aikaisemmin kutsu on esitettävä.
 • Suuriin juhliin on lähetettävä kutsu todella hyvissä ajoin etukäteen.

 

Huomaa tämä.

 • Viralliset kutsu ovat aina henkilökohtaisia.
 • Avioparille lähetetään aina yhteinen kutsu, jossa käytetään vain miehen etunimeä. Esimerkiksi näin: Herra ja rouva Lauri Lahtisella on kunnia kutsua herra ja rouva Ville Virtanen…
 • Jos aviovaimo kutsutaan tilaisuuteen nimenomaan asemansa johdosta ja mies on hänen puolisonaan, kirjoitetaan kaksi kutsukorttia, myös aviomiehelle omansa, johon on merkitty hänen tittelinsä ja nimensä.
 • Yksin kutsuttavalle naiselle merkitään pukeutumisvihje samoin kuin miehelle: tumma puku, smokki, juhlapuku ( kunniamerkit).
 • Jos kutsut järjestetään jonkun henkilön kunniaksi, se merkitään kutsukortin ylälaitaan.
 • Jos on tarkoitus , että kutsuttu tuo jonkun mukanaan, kortin alareunaan merkitään sana >>kahdelle>>
 • Jos kutsut järjestetään hankalasti löydettävässä paikassa , on syytä lähettää kutsukortin mukana ajo- ohje, kartta tai muu seloste.

 

Kiitos kutsusta.

Kutsuun on aina vastattava, ellei kutsukortissa nimenomaan ole toivottu vastausta  >> vain kieltäytyessä>>.

Helpoin ja nopein tapa on ilmoittaa vastauksensa puhelimitse.

Joissakin tapauksissa on kohtelias , kirjallinen vastaus parempi paikallaan.

Vastauksen kanssa ei saa viivytellä, ei varsinkaan silloin, jos kyseessä on kutsu aterialle.

Jos kutsu on tullut matkoilla ollessasi , etkä tästä syystä ole voinut ilmoittautua, on kohteliasta jälkikäteen soittaa ja kertoa vastaanottamattomuutesi syy.

Erittäin huonoa käytöstä osoittaa sellainen henkilö, joka on saanut kutsun  ja vastauspyynnön, mutta ei anna kuulua mitään itsestään, tai sitten vain ilmaantuu muina miehinä mukaan juhliin etukäteen ilmoittamatta. 

 

Tärkeintä juhlissa on tunnelma.

Juhlien tunnelma on monen asian summa. Palavat kynttilät, kauniit kukka asetelmat, hyvät ruoat ja mainiot juomat vaikuttavat tietysti tunnelman onnistumiseen. Ulkoiset puitteet eivät kuitenkaan takaa juhlien onnistumista. Hienoista raameista huolimatta saattaa tunnelma jäädä tulematta ja juhlien yleisilme jäädä kalseaksi ja pingoittuneeksi. Sillä lopultakin kaikkein tärkeintä on ihminen itse, myös juhlissa. Se syntyykö vuorovaikutus isäntäväen ja vieraiden kesken , onko mukavaa olla yhdessä, viihdytäänkö.

Jo Epiktetos, vanha viisas mies antiikin ajoilta , totesi , että  >>kaikissa pidoissa on kestittävä kahta vierasta, kehoa ja henkeä. Sen, minkä annat keholle, sen kohta kadotat, mutta minkä annat sielulle, se jää olemaan ikuisesti.>>

Ohjelma on oma, merkittävä osuutensa juhlien tunnelman kohottajana.