Uusi norovirus leviää Suomessa – vastustuskykyä ei ole: ”Älä kaiva nenää tai laita sormea suuhun”

Suomeen on juuri nyt rantautumassa noroviruksen uusi tyyppi. Tapauksia on koko Suomessa tämän vuoden puolella jo yli 500.

– Uusi tyyppi on tosiaan tullut Suomeen ja siksi on tärkeää juuri nyt suojautua siltä. Noroviruksesta käytetään usein kansanomaista nimitystä talvioksennustauti. Sen leviämistä voi yrittää estää pesemällä kädet hyvin vedellä ja saippualla, Vantaan kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri, lääketieteen tohtori Kirsi Valtonenkorostaa Ilta-Sanomille.

Kirsi Valtosen mukaan käsidesit eivät oikein tehoa norovirukseen.

– Niistä on apua esimerkiksi flunssan estämisessä.

Herkästi leviävät oksennustaudit kaatavat väkeä petiin Suomessa. Nyt on liikkeellä norovirus. Sen oireisiin kuuluvat Terveyskirjasto Duodecimin mukaan oksennukset, ripuli, vatsakivut ja usein kuume.

Suomea pidetään hyvän hygienian maana, mutta juuri norovirus kuuluu tauteihin, joka iskee silti. Norovirus onkin yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja.

Estä ja vastusta näin

Valtonen antaa käytännöllisiä ohjeita siihen, miten noroviruksen saamista ja leviämistä voi estää.

– Jos kotona on jo sairastuneita, pitää pyyhkiä ja pestä hyvin vesihanat ja ovenkahvat. Näin voi estää taudin tarttumista, hän kertoo.

Hänellä on ohjeet vastarintaan myös julkisissa tiloissa liikkujille.

– Kun olet julkisessa vessassa tai muissa tiloissa, pese kädet hyvin vedellä ja saippualla. Se ei silti vielä riitä, vaan käsien pesemisen jälkeen ovenkahvassa vaani mahdollisuus saada virus. Voit suojata kätesi vessan ovenkahvaan koskiessasi käyttämällä kertakäyttöistä käsipyyhettä, hän sanoo.

Valtonen korostaa, että huolellinen käsienpesu vähentää virusten määrää käsissä merkittävästi. Siksi kädet tulee pestä aina wc:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla. Virusten ja tartuntatautien leviämistä voi siis estää.

– Jos olet koskenut julkisilla paikoilla esimerkiksi ovenkahvoihin, älä kaiva nenää tai laita sormeasuuhun heti sen jälkeen. Tällöin estät virusten etenemisen ja vastustat virusten pääsyä nenän tai suun limakalvoille ja vastustat taudin saamista. Tämä ei ole ylireagoimista, vaan viisautta.

Lähde: Iltasanomat.fi Uusi norovirus leviää Suomessa – vastustuskykyä ei ole: ”Älä kaiva nenää tai laita sormea suuhun”